Comunicat de presă pentru Ziua Mondială a Obezității, 4 martie 2020 și ECO-ICO Dublin 2020

Miercuri, 4 martie, este Ziua Mondială a Obezității 2020 și Irlanda găzduiește Congresul european și internațional privind obezitatea (ECO-ICO), la Centrul de Convenții din Dublin 17-20 mai 2020

pentru

În cursul anului 2020, Irlanda joacă un rol special în a face din lume un loc mai bun pentru persoanele care trăiesc cu obezitate. În Irlanda, avem o înțelegere reală a numeroaselor provocări implicate. Peste 70% din populația noastră adultă are supraponderalitate, peste un sfert dintre bărbați și o cincime dintre femeile din Irlanda trăind cu obezitate.

Impactul special al Irlandei în acest an începe pe 4 martie 2020 - Ziua Mondială a Obezității. Asociația pentru Studiul Obezității pe Insula Irlandei (ASOI) face apel la toată lumea să se alăture organizațiilor din întreaga lume, să facă presiuni pentru soluții mai cuprinzătoare, tratament și responsabilitate colectivă pentru abordarea acestei epidemii globale. „Împreună, putem aborda impactul personal, social și economic al obezității. Vedeți cum puteți fi o forță pentru schimbare la www.worldobesityday.org ”, potrivit dr. Jean O'Connell, președintele ASOI.

Accentul pentru Ziua Mondială a Obezității din acest an este de a elimina stigmatizarea și prejudecățile obezității. Susie Birney, reprezentantul pacientului ASOI, descrie cum poate fi viața cu această boală:

„Oamenii cu obezitate sunt în permanență rușinați și blamați pentru boala lor. Acest lucru se datorează faptului că mulți oameni - inclusiv medici, decidenți politici și alții - nu înțeleg că obezitatea este o boală cronică. Ei o văd ca pe o simplă lipsă de voință, lene sau un refuz de a „mânca mai puțin și de a vă mișca mai mult”. Dar, ca toate bolile cronice, cauzele principale ale obezității sunt mult mai profunde. Ele pot fi genetice, psihologice, socioculturale, economice și de mediu. Este timpul să rupem ciclul rușinii și al vina și să ne reevaluăm abordarea pentru abordarea acestei boli cronice complexe care afectează 650 de milioane de oameni din întreaga lume ”.

Susie lucrează în prezent la înființarea Coaliției irlandeze pentru persoanele care trăiesc cu obezitate (ICPO), o organizație condusă de pacienți care îi reprezintă pe cei afectați de obezitate în toată Irlanda.

Un al doilea impact major pe care îl va avea Irlanda asupra obezității în 2020 are loc în perioada 17-20 mai, când ASOI va găzdui Congresul european și internațional privind obezitatea (ECO-ICO) la Centrul de Convenții din Dublin.

ECO-ICO 2020 va atrage experți mondiali împreună pentru o întâlnire de patru zile la Dublin, care explorează obezitatea din toate unghiurile (științe de bază, sănătate publică, considerații pentru copii și adolescenți și gestionarea obezității la adulți). Acest lucru va evidenția cele mai promițătoare intervenții pentru a aborda realitatea obezității - o boală progresivă cronică, recidivantă.

După cum explică dr. Grace O'Malley, președinta reuniunii ECO-ICO de la Dublin din mai: „Obezitatea nu este o alegere a stilului de viață - este o afecțiune care se dezvoltă datorită unui amestec complex multifactorial de genetică, fiziologie, psihologie și factori de mediu, care poate influența comportamentele legate de nutriție, activitate fizică și somn. Întâlnirea de patru zile ECO-ICO de la Dublin acoperă aceste aspecte și multe altele în sesiuni multidisciplinare care includ oameni de știință eminenți din gama disciplinelor implicate - medicină, asistență medicală, nutriție, activitate fizică, psihologie, genetică etc. împreună cu industriile implicate în dezvoltarea unor abordări mai utile pentru abordarea epidemiei de obezitate ”.

Participarea persoanelor care trăiesc cu obezitate pe tot parcursul reuniunii ECO-ICO aduce un accent convingător programului științific pe scară largă. Adulții care își împărtășesc experiențele de zi cu zi evidențiază stigmatul și prejudecățile asociate cu obezitatea, care nu ar fi acceptate niciodată în alte condiții de sănătate. Poveștile reale de viață cu supraponderalitate în timpul copilăriei și adolescenței, când „a se potrivi” este foarte important, chiar și până la luptele practice de zi cu zi ale vieții adulte, dezvăluie amploarea schimbării de atitudine necesare pentru a elimina această prejudecată dăunătoare.

Noile mișcări care implică persoane care trăiesc cu obezitate câștigă rapid tracțiune în abordarea stigmatizării asociate cu obezitatea, cum ar fi Coaliția Europeană pentru Persoanele care Trăiesc cu Obezitate (ECPO) (eurobesity.org). ECPO este o organizație europeană condusă, gestionată și administrată de pacienți, care lucrează în colaborare cu 22 de organizații naționale de pacienți pentru a se asigura că persoanele care locuiesc cu și sunt afectate de obezitate sunt reprezentate în întreaga Europă într-un mod respectuos, fără stigmatizare.

Vicki Mooney, directorul executiv al ECPO, explică: „Știm că, de obicei, un pacient așteaptă în medie șase ani pentru a participa la medicul general despre greutatea lor (Studiul ACTION IO). Știm că majoritatea persoanelor care trăiesc cu obezitate consideră că este în întregime vina lor. Știm că o persoană obișnuită care trăiește cu obezitate nu își dă seama cât de complexă, progresivă, recidivantă și obezitatea cronică este. Suntem aici pentru a deschide ușa educării mai bune a pacienților, iar societatea în ansamblu să realizeze că obezitatea este mult mai mare decât să mănânce mai puțin și să se miște mai mult. Suntem aici pentru a schimba narațiunea acestei Zile Mondiale a Obezității ”.

Înregistrarea este deschisă pentru ECO-ICO la https://www.ecoico2020.com/

Note pentru mass-media

Pentru Ziua Mondială a Obezității, 4 martie 2020:

Susținem persoanele care trăiesc cu obezitate și supraponderalitate pentru a pleda pentru dreptul lor la îngrijire și sprijin respectuos și bazat pe dovezi.

Ajutăm practicienii din domeniul sănătății să afle mai multe despre rolul lor în tratarea obezității cu abordări bazate pe dovezi, non-stigmatizante, centrate pe persoană.

Facem eforturi pentru cercetări suplimentare, monitorizarea sistemelor de sănătate și supravegherea care sunt necesare pentru a aborda această boală.

Ziua Mondială a Obezității va include recunoaștere globală, precum și campanii regionale și naționale și activități și evenimente locale. Vor participa organizații și persoane din întreaga lume.

Membrii ASOI reprezintă profesioniști din domeniul sănătății, oameni de știință și cercetători și reprezentanți ai pacienților care lucrează împreună pentru a aborda numeroasele efecte ale obezității asupra vieții copiilor, adolescenților și adulților care trăiesc în Irlanda.

„Efortul combinat al calității de membru ASOI este punctul nostru forte, deoarece acestea rezultă în abordările multifactoriale necesare. Implicarea persoanelor care trăiesc cu obezitate oferă o contribuție critică și asigură că toate activitățile ASOI împuternicesc și sprijină pe cei care poartă povara bolii ", potrivit dr. Jean O'Connell, președintele ASOI.

Pentru îndrumări cu privire la raportarea non-stigmatizantă despre obezitate în mass-media, vă rugăm să consultați aici. Cerem în special ca rapoartele media despre obezitate să se abțină de la utilizarea imaginilor stigmatizante. O bancă de imagini gratuită este de asemenea disponibilă aici.

Pentru mai multe informații în legătură cu acesta sau cu oricare dintre aspectele specifice obezității de mai jos, contactați administratorul ASOI: [email protected]/+353 (0) 858143728

• Copilărie și adolescență - Dr. Grace O'Malley
  • Tratamentul la adulți - Dr. Jean O'Connell
  • Evaluarea și tratamentul nutriției - Dr. Cathy Breen, Dr. Sarah Browne